Antivirüs Programlarının Çalışma Prensipleri

2 dk


Antivirüs programları nedir? Antivirüs programları nasıl çalışır? Çalışma prensipleri nedir? Günümüzün en iyi antivirüs programları hangisi? Herkesin çok rahat anlayabileceği ve mesleki terminolojiden olabildiğince arındırılmış bir şekilde açıklayacağız.

Antivirüs Programları Ne İşe Yarar?

Anti-virüs programları sisteminize 3. parti yazılım indirerek ya da cihazına virüs bulaşmış bir kişinin sistemiyle dosya alışverişi veya fiziksel bağlantı kurulduğunda virüsün girişini engelleyen ya da girdikten sonra işlem yapmasını bloke eden lisanslı yazılımlardır.

Dikkat ettiyseniz 2 seçeneğe böldüm;
1-Girişini engellemek(Proaktif koruma),
2-Giriş yaptıktan sonra işlem yapmasını engellemek(Reaktif koruma).

Anti-virüs programları iki farklı mimari üzerine kuruludur. İyi de “Neden iki farklı anti-virüs mimarisi var?” diye soru sormanız çok doğal. Daha iyi anlamınız için şimdi biraz analoji zamanı.

1-Proaktif Koruma

Proktif korumayı en iyi şöyle anlatabiliriz; şimdi bir zombi istilası var, ve bu zombilerin sizin evinize girmesini mi isterseniz yoksa girmesin diye tel örgüler çekip girişlerini mi engellersiniz? Cevabı çok açık evime girmeden dışarıda etkisiz hale getiririm ve evime yapılacak saldırıyı bertaraf ederim. işte proaktif koruma budur. Virüsü daha içeriye girmeden engeller.

2-Reaktif Koruma

Reaktif koruma şöyle bir şey; şimdi bankaya bir müşteri geldi ve işlem yapacak bu kişinin iyi niyetli olup olmaması bizi ilgilendirmez adam parasını çekip gidecek ya da yatıracak vs. Biz burada tipe göre insan seçmiyoruz sonuçta o bir müşteri. Bu kişinin kötü niyetli olduğunu ve bankada hırsızlık ya da dolandırıcılık yapmaya çalıştığını anladık ve hemen güvenlikler geldi adamı etkisiz hale getirdi. Yani içeriye girdikten sonra, asıl amacını anlayıp engelledik. İşte bu reaktif korumadır.

Bir ev kullanıcısı için en uygun anti-virüs sistemi proaktif korumadır. Bir eve maksimum on kişi gelir ve bunu çok kolay idare edebilirsiniz. Fakat düşünün eve bir milyon kişi geldiğinde bu kişileri tek tek kim olduğunu bakmak çok büyük zaman ve işlem kaybı olur. Bir yerden sonra bir milyon kişiyi tek tek kontrol edemez ve evin kapısını sonuna kadar açarsınız. İşte bu yüzden işletmeler için en uygun anti-virüs sistemi ise reaktif korumadır. Örnek vermek için proaktif ve reaktif koruma yapan bir kaç anti-virüs programlarını isimlerini verelim.

Proaktif koruma yapan anti-virüs programları;
Kaspersky, Eset, Avast, Avg, Norton, Microsoft Defender vb…

Reaktif koruma yapan anti-virüs programları;
Mcafee, Symantec vb…

Günümüzün En İyi Antivirüs Programları

2020 ve 2021’in en iyi anti-virüs programı şuan; sırasıyla Kaspersky, Bit Defender ve Eset’tir. Tabii ki bu sonuçlar döneme, versiyona göre değişebilen bir şey. Aşağıdaki test sonuçlarında anti-virüs programlarına 15 tane saldırı yapılıyor ve aldıkları puanlara göre ödül veriliyor.

Test Sonuçları

Yeşil tik: tehdit engellendi, sistem korumada.
Sarı kalkan: Uyarı gösterilmiyor, sistem korumada.
Kırmızı Çarpı: Tehdit engellenemedi.

En iyi anti-virüs programlarının ödülleri

Kaynak: av-comparatives


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

3
3 Beğeni