42.000 Yıl Önce Manyetik Kutupların Tersine Dönmesi Kitlesel Yok Oluşlara Katkıda Bulunmuş Olabilir

Yaklaşık 42.000 yıl önce gerçekleşen manyetik kutupların tersine dönmesi olayı sonucu dünyadaki yaşam formatları zarar görmüş olabilir mi?3 dk


Yeni bir çalışma, 42.000 ila 41.000 yıl önce Dünya’nın manyetik kutuplarının kısa bir sürede değiştiğini. Bu sırada manyetik alanın gücünü önemli ölçüde azalttığını ve Dünya’da bir dizi çevresel krizi tetiklediğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, antik ağaç fosillerinden elde edilen numunelere yapılan hassas karbon tarihlemesinin yardımıyla, iklim modellerindeki değişimleri, büyük memeli neslinin tükenmesini ve hatta Laschamps gezisinin hemen öncesinde ve sırasında insan davranışlarında meydana gelen değişiklikleri manyetik alan değişiklikleri ile ilişkilendirdiler. 

 

manyetik
Kauri ağaçları (biri gösterilmiştir) Yeni Zelanda’da binlerce yıldır büyümüştür. 
Bilim adamları, Ngawha bataklığındaki korunmuş ağaçların ağaç halkalarını analiz ederek, yaklaşık 41.000 yıl önce manyetik bir kutup dönüşü öneren kanıtlar belirlediler.

Kızaran Ozon Tabakası

  41.000 yıl öncesine dayanan Kauri ağacının korunmuş kütüğüne yapılan karbon-14 tarihlendirmesi, 1.700 yıllık bir karbon-14 rekoru sundu. Şaşırtıcı bir şekilde en yoğun etkilerin gerçek manyetik kutup dönüşü sırasında meydana gelmediğini. Yaklaşık 42.300 ila 41.600 yıl öncesine uzanan birkaç yüzyıl içinde ortaya çıktığı bulundu.  Gerçek tersine çevirme sırasında, alan bugün olduğu kadar sadece yaklaşık %28 güçlüydü.  Ancak bu geçiş döneminde, alan gücü mevcut gücünün yaklaşık %6’sına düştü.   Prof. Turney, “Uzaydan gelen filtrelenmemiş radyasyon, Dünya atmosferindeki hava parçacıklarını parçaladı, elektronları ayırdı ve ışık yaydı -iyonizasyon adı verilen bir süreç- . İyonize hava, Ozon katmanını ‘kızarttı’ ve dünya çapında bir iklim değişikliği dalgasını tetikledi”.

Ekip, manyetik olayın tarihlerini, güneş aktivitesindeki değişiklikleri yansıtabilecek buz çekirdeklerinden alınan önceki kayıtlarla karşılaştırdı.  Bu veriler, güneş aktivitesinin o sırada minimumda olduğunu gösterdi.  Turney, zayıf bir manyetik alan ve güneşin çıkışındaki bu azalmanın birleşimi, iklim ve daha geniş çevresel değişikliklerin “mükemmel fırtınasını” yarattığını ve megafauna popülasyonları üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu söylüyor.  Bu faktörler, megafauna ve insan popülasyonları arasında ve Neandertaller’le rekabetin artmasına da yol açmış olabilir, diyor.

Mağaralara

Manyetik kutupların değişimi sırasında neredeyse yok olan ozon tabakasından dolayı yer yüzündeki UV seviyeleri keskin bir şekilde arttı. Bu da insanları mağara gibi daha korunaklı yerlerde yaşamaya itti. Bu 42.000 yıl önce aniden başlayan mağara sanatlarının sebebini açıklayabilir.

Prof. Cooper, “Bu süre zarfında mağaralarda yaratılan muhteşem görüntüler korunurken, açık alanlardaki diğer sanat eserleri o zamandan beri aşınarak sanatın 42.000 yıl önce birdenbire başladığı izlenimini uyandırdı.” Prof. Cooper, “Özellikle güneş patlamaları sırasında UV seviyelerindeki keskin artışların mağaraları birdenbire çok değerli barınaklar haline getireceğini düşünüyoruz. Kırmızı aşı boyası el izlerinin yaygın mağara sanatı motifi, günümüzde bazı gruplar tarafından hala kullanılan bir teknik olan güneş kremi olarak kullanıldığına işaret edebilir.”. “Bu süre zarfında mağaralarda yaratılan muhteşem görüntüler korunurken, açık alanlardaki diğer sanat eserleri o zamandan beri aşınarak sanatın 42.000 yıl önce birdenbire başladığı izlenimini uyandırdı.”

Daha Uzun Manyetik Kutup Değişimleri

Cooper, 781.000 yıl önce başlayan 20.000 yıllık Brunhes-Matuyama tersine dönüşü gibi antik kayalarda kaydedilen çok daha uzun süreli ters olayların neden olduğu uzun vadeli çevresel tahribatın daha da kışkırtıcı bir soru olduğunu söylüyor. “Etkiler çok büyük olabilir.”

Ayrıca:
Parker Solar Probe Bir Ekibe Sahip Olacak
Bilim insanları Atmosferden Kesintisiz Lazer Sinyali Göndermeyi Başardı


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

1
1 Yorum, 1 Beğeni