Laptop Fan Sesini Düşürme | %100 Çalışıyor

5 dk


Buraya laptop fan hızını düşürecek, rehber niteliğinde bir makale yazayım herkes faydalansın. Bu rehber kendi deneyimlerin sonucunda işe yarayanlar seçilerek hazırlanmıştır. Umarım yardımcı olabilirim.

Laptopunuz serin olmasına rağmen fanı hızlı çalışıyorsa özel bir kaç ayar çekmeniz gerekebilir. Laptop fanının hızlı ve gürültülü dönmesinin çok fazla nedeni vardır. Belki arka planda çalışan bir virüs olabilir ya da yazılımsal veya fiziksel sorun ve gerekliliklerdir de olabilir. İlk yapmamız gereken şey fanının gürültülü dönmesine neden olan şeyin ne olduğunu anlamak olmalı. Arka planda çok fazla uygulama açıksa bunları kapatmakla başlayabilirsiniz. Kapsamlı bir virüs taraması yapabilirsiniz. Bu yaptığımız işlemlerle bir sonuca varamazsanız daha fazla detaya inmemeniz gerekecektir. Bunlar yazılımsal ya da fiziksel olmak üzere ikiye ayrılır.

Yazılımsal

1-Bunlardan biri eğer Intel işlemciniz varsa masaüstü ekranına gelip sağ tık yapıp “Intel grafik ayarları” sekmesine tıklayıp açınız. Tabii ki bu işlem için gerekli sürücü bilgisayarınızda kurulu olmalı. İşlemciden işlemciye değişiklik göstermekle beraber genel olarak açılan panel aynıdır.

Açılan “Hd Grafik Denetim Paneli” ekranından “Güç” kısmına gelip tıklayınız. Ve alt kısımda yer alan görseldeki gibi 1 ve 2’deki seçenekleri “Dengeli Mod” yapınız. Yaptığımız işlemin aynısını 3 numaralı “Elektrikle Çalışırken” sekmesine tıklayıp “Güç Planı” ayarını “Dengeli Mod” yapıp; 4 numaradaki “Uygula” sekmesine tıklayıp kaydedip, kapatabilirsiniz. Bu ayarla işlemcimize düşük voltaj da elektrik gönderiyoruz, daha düşük voltaj verdiğimiz için işlemcimiz ısınmıyor fanımızın dönüş hızı yavaşlıyor. Bundan dolayı ses de düşüş yaşanıyor.

2132132

Bundan sonraki işlemler biraz üst düzey, adımları dikkatli uygulayanız!

2- Windows 10 arama kutusuna “Kayıt Defteri Düzenleyicisi”(regedit) yazıp çıkan sonuca sağ tık yapıp yönetici olarak çalıştırınız. Görsel 1’deki gösterilen klasör gidiş yoluna, vereceğim bu klasör gidiş yolunu yapıştırınız. “Bilgisayar\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00\be337238-0d82-4146-a960-4f3749d470c7″(Çift tırnaksız). Görsel 2’de gösterilen 1 numaralı “Attributes” yazan klasöre çift tıklayınız. Açılan ekranda “Değer Verisi” yazan 2 nolu sekmenin varsayılan değer 1’dir, biz onu 2 yapıyoruz ve tamam deyip, “kayıt defteri düzenleyicisini” kapatıyoruz. İşlemimizin birinci ayağı tamamlandı. Şimdi ikinci kısmına geçiyoruz.

2.1- Windows arama kutusuna “Güç Planını Düzenle” yazıyoruz. Çıkan ekranda altta yer alan; Görsel 1’deki gibi “Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştir” kısmına tıklıyoruz. “Güç seçenekleri” diye açılan ekranda Görsel 2’deki gibi “İşlemci Güç Yönetimini” bulup tıklayınız ve açılan alt sekmede “İşlemci performansını arttırma moduna” tıklayıp. “Pilde” ve “Prize takalı” sekmelerinde varsayılan değer Görsel 2’de gösterildiği gibi “agresiftir” bu iki sekmeyi de Görsel 3’teki gibi “Devre Dışı” yapıp. “Uygula” ve “Tamam” deyip bilgisayarınızı yeniden başlatın. Burada yaptığımız işlemde bilgisayarımızın Turbo Boost’unu kapattık. Fanımızın hızı düştü işlemcimiz çok ısınmadı bu sayede ömrü uzadı. Bu işlem fanın dönüş hızının düşmesinde çok büyük bir etken.

3- Bios’u en son sürüme güncelleyebilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınızın modelini öğrenmek için alt kapakta olan model numarasına bakabilirsiniz ya da arama kutusuna gelip “Komut İstemi” yazıp verdiğim bu “wmic csproduct get name,identifyingnumber,uuid”(Çift tırnaksız) kodu yapıştırıp  anakartınızın modelini ve serial numarasını öğrenebilir ve gerekli olan sürücüyü kurup Bios’u güncelleyebilirsiniz.

Bu işlemlerde fayda sağlamazsa sorunun ana kaynağına bakmamız lazım.

Fiziksel

Bu işlemeleri yaparken korkamayın, sadece vida söküp kapağı kaldıracaksınız zor bir şey değil. Eğer kendinizden emin değilseniz Youtube’a laptop marka ve modelini yazıp araştırınız. Hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmiyoruz(!)

1-Aldığımız laptoplar uzun kullanımdan sonra fan sesi olur; bunun nedeni içine giren toz partikülleridir. Eğer düzenli aralıklarla laptopumuza bakım yapmazsak seste bir artış olur. Fanınızı bir süpürge yardımıyla ya da çeşitli üfleyicilerle tozundan arındırabilirsiniz. Soğutucu blokla, işlemci ve ekran kartınızın arasına sürülen termal macununuzu yenileyiniz. Kapağı kapadıktan sonra fazla çıkan vidalardan sorumlu değiliz.

2-Bu işlemlerde işe yaramazsa fanınız motor gibi çalışıyorsa, bu kalibrasyon ayarının kaydığını ve fanın yaprakları kasasına sürttüğünün göstergesidir. Bu durumda kesinlikle bilgisayarınızı kullanmayınız! Eğer fanınız yeterli düzeyde işlemci ve ekran kartını soğutamazsa, işlemcinizde frekans düşüklüğü yaşanır ve işlemci ömrünün yarısından fazlasını kaybedebilir, belki daha kötüsü dizüstü bilgisayarınız yakabilirsiniz! Bunun tek çözümü yeni bir fan almaktır.

Yapılmaması Gerekenler ve Sıkça Sorulan Sorular

1-Dizüstü bilgisayarınızı sökerken vidalarınızı gruplayınız. Vidaları sökerken kesinlikle yerlerini karıştırmayınız. Vidaları açarken ve sıkarken hiçbir şekilde gerekenden daha fazla güç uygulamayınız! Anakarta zarar verebilir ve vida yuvalarını aşındırabilirsiniz. Bu yüzden vida yuvası yalama olur.

2- Yazılım kısımda yaptığımız bütün ayarları sondan başa doğru takip edebilir, yapılan bütün işlemleri geri alabilirsiniz.

3-Yazılım kısmında yaptığımız ayarlar dizüstü bilgisayarınızı soğutmada yetersiz kalmaz. İşlemciniz üstünde bulunan ısı reseptörleri kendisini soğutmak için fanı yeterli devir ve güçte çalıştırabilir.

4-Fps’de bir düşüş yaşanmaz.

Daha fazla rehber okumak istiyorsanız tıklayın.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0